„Beteg épület szindróma” – mi az?

Gyakran hallani a „sick building syndrome”, azaz „beteg épület szindróma” kifejezést, de mit is takar pontosan?

Mit jelent?

Tulajdonképpen egy olyan tünetegyüttest takar, amelyet a zárt térben keletkező, rossz minőségű vagy száraz levegő, vegyi anyagok kipárolgása, elektromos készülékek generálta elektroszmog, dohányfüst vagy akár a nem megfelelő világítás is okozhat. A klímaberendezések szennyezettsége gyakran közrejátszik a tünetek kialakulásában.

Ugyan legtöbbször munkahelyi, ipari környezettel társítják a jelenséget, otthoni közegben ugyancsak előfordulhat – a hermetikusan záródó nyílászárók és a nedvesség szintén előidézheti a tüneteket.

Milyen tüneteket okoz?

A „beteg épület szindróma” nem egy bizonyos betegséget jelent, a tünetek sok esetben más kiváltó okkal is összefüggésbe hozhatók, így nehéz felismerni a szindróma meglétét. Eredményezhet fejfájást, légúti irritációt, szédülést, hányingert, krónikus arcüreggyulladást, alvászavart, allergiás vagy megfázáshoz hasonlítható tüneteket, de esetenként a könnyező, viszkető szemek is megnehezíthetik az épületben való tartózkodást. A tünetek gyakran enyhülnek vagy teljesen elmúlnak az épület elhagyása után, majd újra megjelennek egy következő alkalommal, a helyiségbe érkezéskor.

Hogyan orvosolható a kialakult helyzet?

Míg munkahelyi környezetben a betegszabadság időszakos megoldást nyújthat, otthonunktól nehezebben megoldható a távolmaradás. A problémát kiváltó tényező mielőbbi eltávolítása, egy esetleges készülék tisztítása megszüntetheti a tüneteket. Rendkívül fontos továbbá szakember felkeresése, a tünetek kivizsgálása – főképp abban az esetben, ha a tünetek több, mint 8-10 napja fennállnak.


A National Health Service javaslatai alapján célszerű a lakás vagy iroda hőmérsékletének 20-24 °C közötti mérséklése, a klímaberendezések rendszeres tisztítása, a tisztítószerek biztonságos tárolása, kipárolgásuk megakadályozása és a beltérben való dohányzás megszüntetése, valamint fontos az időközönkénti szellőztetés és a páratartalom szabályozása is.

Previous
Previous

Érzed az alábbi tünetek egyikét?

Next
Next

5 jel, hogy koszos klímaberendezésed