5 jel, hogy koszos klímaberendezésed

Mindannyiunknak vannak olyan elektromos eszközei, amelyeket megvásárlásuk után nem kifejezetten takarítunk – gondoljunk csak a hajszárító ventillárorára, a hálózati elosztókra vagy akár a routerre.

Ugyanakkor az imént felsorolt eszközökkel egyáltalán nem vagy csak alig néhány percig találkozunk a nap folyamán, általában nem töltünk mellette kifejezetten sok időt.

Ám a klímaberendezésünket gyakran naphosszat működtetjük, anélkül, hogy belegondolnánk abba, a használata által milyen veszélynek vagyunk kitéve.

Milyen jelek mutatnak egyértelműen arra, hogy a koszos vagy nem megfelelően megtisztított a klímád?

1.      Penészes foltok a falon

Ha a klímaberendezésed környékén penészes szennyeződések láthatók, tulajdonképpen a készülék azt a szennyezett levegőt juttatja vissza belélegzésre a helyiségben. Érdemes rendszeresen ellenőrizned a klíma burkolata alatt, van-e akár apró jele a penészesedésnek, hogy elkerülhesd többek között a torokirritáció, nehézlégzés, orrdugulás tüneteit.

2.      Gyakori orvosi vizitek

Azt vetted észre, hogy az utóbbi időben több tünettel látogatsz el az orvoshoz vagy érzed a konzultáció szükségességét? Könnyen lehet, hogy a klímaberendezésed az oka.

3.      Folytonos fáradtságérzet

A szennyezett levegő belélegzése révén nem jut elegendő oxigénhez a szervezet, melynek hatására folyamatosan kimerültnek érezheted magad, de gyakran jár fejfájással, allergiás tünetekkel és mellkas-tájéki nyomással is.

4.      Növekvő áramszámla

Hiába figyelsz oda, hogy az épp nem használt eszközöket kihúzd a konnektorból, a lámpákat lekapcsold, amikor nem tartózkodsz az adott helyiségben, mégis kis léptékben, de növekszik a villanyszámlád? A koszos klímaberendezések jelentősen több energiát vesznek fel a tiszta készülékekhez képest ahhoz, hogy ugyanazt a hőmérsékletet fenntartsák.

5.      Nem hűt rendesen a készüléked

Annak ellenére, hogy a szokásos hőmérsékletet állítottad be a klímán, mégsem érzed, hogy a berendezésed a beállításnak megfelelően működne? Amennyiben szennyeződés kerül a belső elemekre, dér képződik a hőcserélőkön és a ventilátorokon, ami megnehezíti a készülék hűtését.

Ha a fentiek bármelyikét tapasztalod az utóbbi időben, javasoljuk, hogy ellenőriztesd a klímaberendezésed!

Previous
Previous

„Beteg épület szindróma” – mi az?