Érzed az alábbi tünetek egyikét?

Ha igen, azt jelenti, hogy a klímád nincs rendesen kitisztítva

Ugyan a nem megfelelően tisztított klíma által okozott jellemző tüneteket más tényezők is kiválthatják, emiatt pedig a kiváltó okok feltárása nehézkes lehet; mégis a hosszabb ideje fennálló vagy újra és újra visszatérő problémák hátterében gyakran áll szennyezett légkondicionáló készülék.

Gyakran előfordul, hogy a készülék féléves, éves tisztítása ellenére a tünetek mégis jelentkeznek vagy nem múlnak. Ilyen esetben elengedhetetlen a szakorvos felkeresése, ám a tünetek gyógyászati megszüntetése nem elegendő – amíg a kiváltó okok nem szűnnek meg, a problémák idővel sajnos visszatérnek majd.

 

A következő tünetek intő jelek lehetnek a nem megfelelő módon megtisztított klímaberendezést illetően:

Légzési nehézségek, légzőszervi problémák: gyakori eset a légzési nehézségek megjelenése, mely a légkondicionáló készülékkel felszerelt helyiség elhagyása után csökken vagy teljesen megszűnik. A klímaberendezés szűrőjén nem csak por, hanem baktériumok, gombás fertőzések is megtelepednek. A felhalmozódott szennyeződés miatt a készülék már nem tudja megfelelően megszűrni a levegőt – sőt, a filtereken felhalmozódott káros anyagokat juttatja vissza a helyiségbe, amit végül ott tartózkodásunk során belélegzünk.

Megfázás és allergia tünetei: orrfolyás és -dugulás, tüsszögés, torokirritáció vagy viszkető szemek – a felsorolt problémák mind-mind a szennyezett klíma tünetei is lehetnek. Legkönnyebben úgy tudjuk megkülönböztetni a valódi megfázástól vagy allergiától, hogy a tünetek a klímaberendezés kikapcsolása vagy a helyiség elhagyása után megszűnnek, vagy a készülék folyamatos működtetése esetén nem múlik el 8-10 napon belül, hanem egy szokásos megfázáshoz képest sokkal inkább elhúzódó betegséget eredményez.

Száraz vagy viszkető szemek: a klímaberendezésben felhalmozódott por tisztítás hiányában nem tud kiürülni, hanem folyamatosan visszajut a helyiség levegőjébe, amely a szemek irritációját, vörösödését, akár könnyezést is előidézhet.

Fejfájás, migrén: a gyenge minőségű levegő belélegzése visszatérő fejfájáshoz, fáradtságérzethez és a rossz közérzet érzetéhez vezet.

Ha bármelyik tünetet észleled magadon, vagy a környezeteden a fentiek közül, érdemes szakembert keresned mind az egészségügyi kivizsgálás, mind pedig a készülék tisztítása szempontjából.

Next
Next

„Beteg épület szindróma” – mi az?